روش های کاهش و مهار استرس کودکان

ساخت وبلاگ

استرس داشتن در کودکان اکثرا به شکل تغییرات رفتاری مشاهده می شود و آنها درباره مسائلی که سبب استرس یا ناراحتی شان می شود کمتر صحبت می کنند. هر کودکی ممکن است استرس های مختلفی نظیر مشاجره والدین، رقابت با همکلاسی، رفتن به مدرسه و … را در طول زندگی خود تجربه کند. چنانچه استرس کودک بیش از اندازه باشد باید در جهت مهار یا کاهش آن اقدام نمود تا در روند زندگی او خللی وارد نشود. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع روشهای کاهش و مهار استرس در کودک آشنا سازیم.

آشنایی با روشهای کاهش استرس در کودکان

     استرس فرزندان

بدن انسان برای سازگار شدن با مسائل دشوار یا موقعیت های سخت مکانیسم استرس را به کار می بندد. اگر استرس در کودک به میزان بالایی برسد در ساختار مغز  او تاثیر منفی گذاشته و روند رشد کودک را با اختلال روبرو  می سازد. همچنین ممکن است زمینه را برای ابتلا به بیماریهای روانی فراهم سازد. کودکان در سنین مختلف دچار استرس می شوند اما در سن مدرسه رفتن استرس بیشتری مانند انجام تکالیف، دیر رسیدن به مدرسه، رقابت با دوستان و همکلاسی ها و … را تجربه خواهند کرد. والدین نقش مهمی در شناخت مسائل استرس زا برای کودک دارند و می توانند کمک مهمی به کاهش یا مهار آن داشته باشند. بنابراین می توانند با آموزش روشهایی برای کاهش استرس کودک به او بیاموزد تا چگونه با استرس های مختلف خود در طی روز کنار بیاید. در ادامه به چند روش کاهش استرس اشاره می شود.

عوامل نگرانی کودکان

داشتن خواب کافی

کودکی که به میزان کافی بخوابد به احتمال بالایی خلق بهتری نیز خواهد داشت و بهتر می تواند با استرس مدرسه خود کنار بیاید. بنابراین از کودک بخواهید تا بیشتر و به موقع بخوابد.

ورزش کردن

یکی از بهترین روش های کاهش استرس در کودکان ورزش کردن است. ایجاد استرس فیزیکی در بدن توسط ورزش موجب کاهش استرس ذهن فرد خواهد شد. فردی که به طور منظم ورزش می کند کمتر از دیگر افراد دچار استرس و اضطراب می شود. کودکان را به انجام ورزشهایی مانند دویدن، شنا کردن و … تشویق کنید.

روشهای کنترل استرس

حرف زدن با کودک

چنانچه دچار تردید هستید که کودک شما استرس دارد یا از مسئله ناراحت کننده ای رنج می برد با او حرف بزنید. به طور مثال از او بخواهید کارها و اتفاقات روزش را برای شما تعریف کند. می توانید غیر مستقیم او را راهنمایی کنید تا بتواند برای مشکلاتش راه حل پیدا کند.

استرس کودکان

تنفس عمیق

به کودک بیاموزد برای آرامتر شدن در موقعیت استرس زا  چند نفس عمیق کشیده و به افکار مثبت بیاندیشد.

نوشتن جملات مثبت

یکی از روشهایی که می تواند در کاهش استرس کودکان مفید باشد این است که جملات مثبتی را روی تعدادی برگه نوشته و درون ظرفی قرار دهید و از کودک بخواهید هر روز قبل از رفتن به مدرسه یکی از آنها را بردارد.

مهار استرس در کودک

بهره گیری از قدرت تجسم کودک

این روش به خصوص بعد از ورزش کردن بسیار موثر می باشد. از کودک بخواهید تا به طور مثال تصویر مکانی زیبا و آرام یا رنگ مورد علاقه اش را در ذهن خود مجسم کند.

تمرین آرامش عضلات

به کودک بیاموزید برای آرام نمودن عضلات در هنگام استرس ابتدا عضله را منقبض و سپس شل نماید به این ترتیب می تواند تنش وارد شده را کاهش دهد. به طور مثال برای ریلکس کردن عضلات پا و زیر مچ پا تا انگشت از او بخواهید بایستد و انگشتان پاهایش را به سمت کف فشار داده و سپس عضلات را شل کند. این کار را سه بار تکرار کند.

عوامل استرس زا

خندیدن

یک روش کاهش استرس در کودک خندیدن است. خنده حس آرامش را در کودک القا می کند. کودک با تماشای کارتون یا انیمیشن های خنده دار می خندد.

در آغوش گرفتن کودک

اگر  کودک توسط فرد مورد علاقه اش در آغوش گرفته شود استرس یا اضطرابش کاهش می یابد به این صورت که این کار موجب تولید هورمونهای تسکین دهنده خواهد شد.

علت ایجاد استرس در کودکان

از کودک خود انتظار بیش از حد نداشته باشید

برخی والدین از کودک خود در زمینه های مختلف نظیر درس، هنر، ورزش و … توقعات و انتظارات بالایی داشته و  به فرزند خود استرس و فشار زیادی را وارد می کنند. این کار صحیح نیست. والدین باید بدانند که کودک را بجای سرزنش مورد تشویق قرار دهند و چنانچه در زمینه ای موفق نبود شکست او را بپذیرند و نشان دهند که تحت هر شرایطی کودکشان را دوست دارند.

انجام بازی و تفریحات مورد علاقه کودک

روزانه ساعاتی را برای بازی و تفریح به کودک خود اختصاص دهید. بازی با اسباب بازی های مورد علاقه او، نقاشی کشیدن یا ورزش هایی مانند یوگا در کاهش استرس کودک می توانند موثر باشند.

رفع استرس کودک

تمرین انقباض انگشتان پا

در این روش از کودک خود بخواهید به پشت دراز کشیده و انگشتان پایش را لمس نماید. سپس با استفاده از عضله پا همه انگشتان را به طرف صورت کشیده و تا ۱۰ شروع به شمردن کند. بعد عضله را شل کند. ده مرتبه این تمرین را انجام دهد. البته این روش برای هر سنی مفید است به این ترتیب والدین نیز می توانند کودکان خود را همراهی کنند.

منبع : آرگا

مرکز اخبار فیلم ایران اسلامی...
ما را در سایت مرکز اخبار فیلم ایران اسلامی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : بازدید : 277 تاريخ : شنبه 4 مرداد 1399 ساعت: 19:32

خبرنامه