پس از سکته مغزی چطور می‌توان از توانبخشی کمک گرفت؟

ساخت وبلاگ

سکته مغزی به علت مسدود شدن جریان خون به مغز اتفاق می افتد و یک مشکل اورژانسی است که نیاز به توجه فوری دارد و اغلب افراد پس از سکته مغزی به توانبخشی نیاز دارند. اهداف توانبخشی سکته مغزی، بهینه سازی نحوه عملکرد فرد، افزایش سطح استقلال و دستیابی به بهترین کیفیت زندگی می باشد.

اما اینکه شخصی پس از سکته مغزی دچار چه مشکلاتی می شود و تا چه اندازه به توانبخشی نیاز دارد، به میزان آسیب مغز و مدارهای مغزی او بستگی دارد. به طور کلی مغز پس از سکته مغزی قابلیت تنظیم مدارهای خود را دارد و این تا حدی به بهبود عملکرد های شخص مبتلا به سکته مغزی کمک می کند. توانبخشی مانند یک محرک قوی اگرچه سکته مغزی و عوارض پس از آن را معکوس نمی کند، اما می تواند در طول زمان به بهبود فرد کمک بسیاری کند.

پس از سکته مغزی چه مشکلاتی بوجود می آید؟

اینکه فردی پس از سکته مغزی دچار چه مشکلاتی شود و این مشکلات به چه میزانی باشند، به این بستگی دارد که کدام قسمت از مغز آسیب دیده است. با این حال به طور کلی سکته مغزی می تواند پنج نوع ناتوانی ایجاد کند که عبارتند از:

اختلالات حرکتی

صدمه به سلول ها و اتصالات مغزی در اثر سکته مغزی، مشکلات حرکتی مختلفی را برای فرد بوجود می آورد که برخی از آن ها عبارتند از:

  • فلج، از دست دادن حرکت های اختیاری یا ضعفی که معمولا در یک طرف بدن ایجاد می شود.
  • مشکلات بلع (دیسفاژی)
  • از دست دادن کنترل حرکات بدن و مشکل در حفظ تعادل

اختلالات حسی

سکته مغزی می تواند منجر به ایجاد برخی اختلالات حسی بشود که عبارتند از:

  • از دست دادن توانایی احساس لمس، درد و درجه حرارت
  • بی حسی، احساس سوزن سوزن شدن و لرزش در اندام هایی که دچار مشکل شده اند
  • از دست دادن کنترل مثانه و روده
  • سندرم درد مزمن که نتیجه ی مشکلات حرکتی ناشی از ضعف می باشد

اختلالات مربوط به زبان و گفتار

حداقل یک چهارم بازماندگان سکته مغزی دچار اختلالات گفتاری و زبان هستند که شامل توانایی صحبت کردن، نوشتن و فهمیدن زبان گفتاری و نوشتاری می باشد. به طور کلی انواع مختلفی از اختلالات زبان (آفازی) وجود دارد که عبارتند از:

  • آفازی بیانگر (expressive aphasia) که در آن افراد توانایی صحبت کردن یا نوشتن کلمات را از دست می دهند.
  • آفازی پذیرنده (receptive aphasia) که در آن افراد، در فهم گفتاری یا نوشتاری مشکل دارند و اغلب دارای گفتار ناهماهنگ بوده و صحبت هایشان بی معنی است.
  • آفازی جهانی (global aphasia) که در آن افراد معمولا تمام توانایی های زبانی خود را از دست می دهند. به این صورت که نمی توانند زبان را درک کرده و از آن برای انتقال افکارشان استفاده کنند.

مشکلات مربوط به حافظه

سکته مغزی می تواند به قسمت هایی از مغز که مسئول حافظه، یادگیری و آگاهی هستند آسیب برساند. و یک بازمانده از سكته مغزی ممكن است دچار نقص در حافظه کوتاه مدت شده یا توانایی برنامه ریزی، درک معانی، یادگیری کارهای جدید و انجام فعالیت های پیچیده ی ذهنی را از دست بدهد. به طور کلی برخی از کمبودهای رایج ناشی از سکته مغزی عبارتند از:

  • از دست دادن توانایی پاسخ گویی به اشیا یا محرک های حسی
  • آپراکسی یا از بین رفتن توانایی انجام یک حرکت هدفمند

ناراحتی های عاطفی

به طور کلی بازماندگان سکته مغزی دچار اختلالات عاطفی مانند احساس ترس، اضطراب، ناامیدی، عصبانیت و غم و اندوه ناشی از ضررهای جسمی و روحی می شوند. همچنین برخی از اختلالات عاطفی سبب تغییر شخصیت شده و گاهی فرد دچار افسردگی بالینی می شود که در چنین مواقعی بهتر است فرد مبتلا، به یک روانشناس خوب مراجعه کند.

برای توانبخشی پس از سکته مغزی از چه متخصصانی می توان کمک گرفت؟

زمانیکه که شخصی دچار سکته مغزی می شود، بسته به اینکه کدام قسمت از بدنش آسیب دیده است یا دچار چه اختلالاتی شده است، برنامه توانبخشی در طی روند بهبودی تغییر خواهد کرد. همچنین تیم توانبخشی سکته مغزی شامل متخصصان مختلفی است که عبارتند از:

پزشکان متخصص

این پزشکان غالبا شامل پزشک معالج، متخصص مغز و اعصاب، متخصص داخلی، جراح و پزشک خانواده می باشند که وظیفه ی اصلی مدیریت و هماهنگی مراقبت های طولانی مدت از بازماندگان سکته مغزی را به عهده دارند.

متخصصین گفتاردرمانی

متخصصین گفتاردرمانی به افراد مبتلا به سکته مغزی کمک می کنند تا نحوه استفاده از زبان یا راه های ارتباطی جایگزین را تشخیص داده و برای مقابله با ویژگی های سکته مغزی مهارت های حل مسئله و مهارت های اجتماعی کسب کنند.

پرستاران توانبخشی

پرستاران توانبخشی به بیماران سکته مغزی کمک می کنند تا مهارت های لازم برای انجام فعالیت های روزمره را بدست بیاورند. همچنین اطلاعاتی در مورد مراقبت های روتین بهداشتی از قبیل نحوه ی پیروی از برنامه ی دارویی، نحوه ی مراقبت از پوست، نحوه جا به جایی از تخت خواب و ویلچر را نیز ارائه می دهند.

فیزیوتراپیست

متخصصین فیزیوتراپی با ارزیابی و درمان مشکلات حرکتی، اختلالات حفظ تعادل و هماهنگی به بازگرداندن عملکرد بدنی بیمار کمک می کنند.

متخصصین کاردرمانی

متخصصین کاردرمانی به بهبود توانایی حرکتی و حسی بیمار کمک می کنند. و متناسب با نیاز بیمار برنامه هایی به او ارائه می دهند تا بتواند مهارت های خود برای انجام فعالیت های خود محور مانند نظافت شخصی، تهیه غذا و خانه داری را بدست بیاورد.

روانشناسان

همانطور که بالاتر توضیح دادیم، بازماندگان سکته مغزی دچار اختلالات عاطفی می شوند و روانشناسان در این دوران می توانند به سلامت روان فرد کمک کرده و مهارتهای شناختی او را ارزیابی کنند.

چطور می توانیم از یک متخصص مغز و اعصاب خوب نوبت بگیریم؟

پیدا کردن یک متخصص مغز و اعصاب خوب، به خصوص برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن که مدت درمان طولانی تری دارند، مهم است. یک پزشک خوب باید در کنار دانش و مهارت، مهارت های ارتباطی و حس دلسوزی و خیرخواهی نسبت به بیمار خود داشته باشد. از این رو ما در بانک مشاغل کرج تبلیغ، لیستی از بهترین متخصصین مغز و اعصاب کرج را معرفی کرده ایم. و شما با مراجعه به صفحه هر کدام می توانید به اطلاعات تماس آن ها دسترسی داشته و قبل از مراجعه حضوری، مشکلات خود را به صورت تلفنی در میان بگذارید.

هشدار! این مطلب صرفا برای آشنایی شما با کسب‌وکار مهمان منتشر شده است و سایت چطور هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد. اطلاعات بیشتر

مرکز اخبار فیلم ایران اسلامی...
ما را در سایت مرکز اخبار فیلم ایران اسلامی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : بازدید : 235 تاريخ : سه شنبه 4 شهريور 1399 ساعت: 14:58

خبرنامه