تفاوت تیرآهن و تیر ورق چیست؟

ساخت وبلاگ

تیرآهن و تیر ورق به عنوان 2 مقطع پرکاربرد در ساختمان‌سازی و ساخت اسکلت سازه‌ها شناخته‌ شده‌اند. به دلیل شباهت زیاد، گاهی این 2 مقطع فولادی را به یک نام مشترک، یعنی تیرآهن، می‌شناسند؛ اما تیر ورق با تیرآهن تفاوت‌هایی در کارایی، وزن، کیفیت و غیره دارد. موضوع این مقاله نیز بررسی تفاوت‌های تیرآهن با تیر ورق است. به طور خلاصه، می‌توان گفت که از هردوی این مقاطع به عنوان یک المان جهت تحمل وزن عمودی ساختمان استفاده می‌شود و مهم‌ترین تفاوتی که تیرآهن با تیر ورق دارد، نحوه ساخت آن است. اگر در این حوزه فعالیت دارید پس بهتر است بدانید چه پارامترهایی تیر ورق را از تیرآهن مجزا می‌کند:

تیرآهن چیست؟

تیرآهن نسبت به تیر ورق یک مقطع فولادی شناخته‌شده‌تر است که کاربردهای عمومی آن بیشتر از تیر ورق بوده و هم در اسکلت‌های فلزی و هم در اسکلت‌های بتنی از آن استفاده می‌شود. تیرآهن از 2 بال و از یک جان تشکیل شده که از نظر ظاهری دارای 2 نوع با سطح مقطع H و I در حروف انگلیسی است. این مقطع فولادی طویل استانداردهای متفاوتی دارد که بر اساس این استانداردها در 4 نوع زیر دسته‌بندی می‌شود:

  • تیرآهن IPE (معمولی)
  • تیرآهن INP (بال شیب‌دار)
  • تیرآهن IPB (هاش)
  • تیرآهن CNP (لانه زنبوری)

اگر هریک از تیرآهن‌های بالا را در پروژه خود نیاز دارید، اولین اقدام استعلام قیمت آنلاین تیرآهن است.

تیر ورق چیست؟

تیر ورق نیز مشابه تیرآهن از 2 بال و یک جان تشکیل شده است که بال‌ها بر جان آن عمود هستند و به صورت سفارشی ساخته می‌شوند. از آنجایی که تیرآهن‌ها دارای انواع مختلف و به صورت پیش‌ساخته هستند، در برخی مواقع ممکن است تیرآهن موردنظر در نقشه سازه وجود نداشته باشد؛ بنابراین مهندسان در چنین مواقعی، به اجبار از تیر ورق‌های سفارشی استفاده می‌کنند. در نتیجه مهم‌ترین ویژگی یا مزایای تیر ورق را می‌توان سفارش آن در سایز و ضخامت دلخواه دانست.

بیشترین کاربرد تیر ورق‌ها نیز در ساخت پل، کشتی سازی و سازه‌های نفت و گازی است. مواد اولیه ساخت تیر ورق، ورق سیاه است که برای برآورد هزینه تیر ورق بهتر است همیشه از قیمت روز ورق سیاه مطلع باشید.

تیر ورق از چه اجزایی تشکیل شده است؟

معمولاً تیر ورق از اجزای زیر تشکیل می‌شود:

  1. تیغه یا جان تیر web plate
  2. فلنج یا بال تیر flanges plate
  3. استیفنرها یا سخت‌کننده‌ها یا بلبرینگ طولی و میانی stiffeners

همان‌طور که در بالا می‌بینید، معمولاً تیر ورق علاوه بر جان و بال دارای یک بخش دیگر به نام سخت‌کننده یا استیفنر است که از این بخش بیشتر برای سازه‌هایی با دهانه 20 متر و بیشتر استفاده می‌شود. بخش سوم تیر ورق‌ها می‌تواند هم به صورت افقی و هم به صورت عمودی باشد تا بتواند نیروهای وارد شده به جان را به بال منتقل کند. به طور کل دلیل استفاده از سخت‌کننده در تیر ورق، افزایش ظرفیت ساختاری تیر و جلوگیری از خرابی‌های ناشی از کمانش است. وظیفه دیگر این بخش نیز تحمل نیروها و بارهای وارده بر تیر تا زمانی است که این نیروها در تیر پخش گردند. استیفنرها یا stiffeners دارای 2 بخش عمودی و افقی هستند.

استیفنر عمودی در تیر ورق‌ چیست؟

نام دیگر این نوع سخت‌کننده، سخت‌کننده عرضی است که به صورت عمود بر بال تیر ورق قرار می‌گیرد و 2 نوع دارد:

سخت‌کننده یا استیفنر عمودی انتهایی

همان‌طور که از نام آن پیداست، این نوع سخت‌کننده در 2 انتهای تیر ورق قرار می‌گیرد و وظیفه آن انتقال بارهای وارد شده از تیر به تکیه‌گاه است. برخی از بخش‌های انتهای بدنه تیر ورق ممکن است براثر نیروها و بارهای فشاری خرد شود که سخت‌کننده انتهایی مانع خرد شدن بدنه تیر ورق می‌شود. نام دیگر آن، سخت‌کننده بلبرینگ است.

سخت‌کننده یا استیفنر عمودی میانی

درصورتی که ضخامت بدنه تیر از 1.85 عمق آن کمتر باشد، به دلیل کمانش ممکن است در معرض خطر تخریب قرار گیرد. وظیفه سخت‌کننده عمودی میانی نیز جلوگیری از این نوع تخریب است.

سخت‌کننده افقی تیر ورق چیست؟

سخت‌کننده‌های افقی در تیر ورق به موازات بال تیر قرار می‌گیرند که معمولاً به آن‌ها سخت‌کننده طولی نیز گفته می‌شود. این نوع استیفنرها مقاومت تیغه و بدنه در برابر کمانش را افزایش می‌دهند. این نوع سخت‌کننده‌ها نیز دارای 2 نوع پیوسته و ناپیوسته هستند که وظیفه هرکدام با دیگری تفاوت دارد.

سخت‌کننده افقی پیوسته

سخت‌کننده افقی پیوسته فشارها و نیروهای وارده از طرف بال‌‌ها و تیغه را کاهش داده و تمام سخت‌کننده‌های تراورس را به یکدیگر متصل خواهد کرد.

سخت‌کننده افقی ناپیوسته

سخت‌کننده افقی ناپیوسته در بین سخت‌کننده‌های تراورس و بدون تماس با آن‌ها قرار خواهد گرفت و تنها مقاومت کمانشی خوبی را برای بدنه یا تیغه به عمل می‌آورند و هیچ‌گونه نیرو یا فشاری را تحمل نمی‌کنند.

تفاوت تیرآهن و تیر ورق در یک نگاه

اولین تفاوت مهم و چشمگیر درباره این 2 محصول که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، نحوه ساخت آن است. تیرآهن‌ها همیشه به صورت پیش‌ساخته و بر اساس استانداردهای خاص تولید می‌شوند، اما تیر ورق بر اساس ضخامت و سایز دلخواه مشتری ساخته می‌شود. دیگر تفاوت‌های این 2 محصول را در جدول زیر ببینید:

تیرآهنتیر ورق
هزینه تولید مناسبهزینه تولید بالا
استفاده آسانمحدودیت در استفاده
حمل و نقل آسانحمل و نقل دشوار به دلیل وزن بالا
تولید به روش نورد گرم و یکپارچهتولید به روش جوشکاری ورق‌های فولادی به یکدیگر یا به وسیله پیچ و پرچ
دارای 2 بال و یک جانعلاوه بر بال و جان دارای استیفنر یا سخت‌کننده
کاربرد وسیع در تمامی پروژه‌هابه عنوان یک عضو افقی برای تحمل بارهای وارده بر سیستم‌های کف یا سقف
سایز مناسببزرگ‌تر از تیرآهن‌ها

در نتیجه تیر ورق به دلیل وجود عضو استیفنر استحکام بالاتری نسبت به تیرآهن داشته و وزن بارهای سنگین ‌تری را تحمل می‌کند که به همین دلیل بیشترین کاربرد آن به عنوان عضو پشتیبان برای تیرآهن‌های کوچک‌تر است.

با توجه به موارد بالا دریافتید که تیرآهن و تیر ورق هرکدام با یکدیگر چه تفاوت‌هایی داشته و در کدام بخش‌ها کاربرد دارند؛ اما در این میان مهم‌ترین موضوعی که قبل از استارت پروژه باید به آن توجه کنید در نظر گرفتن قیمت آهن است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی به راحتی می‌توانید در زمان خود صرفه‌جویی کنید و از طریق روش‌های متفاوت، از قیمت آنلاین آهن باخبر شوید.

هشدار! این مطلب صرفا برای آشنایی شما با کسب‌وکار مهمان منتشر شده است و سایت چطور هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد. اطلاعات بیشتر

مرکز اخبار فیلم ایران اسلامی...
ما را در سایت مرکز اخبار فیلم ایران اسلامی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : بازدید : 321 تاريخ : يکشنبه 29 اسفند 1400 ساعت: 12:08

خبرنامه